R: Stimați ascultători, iată-ne din nou în fața microfoanelor. Înainte de a începe propriu-zis ancheta de astăzi, o scurtă repriză de știri interne.
Recent internat în spitalul de boli interne, domnul președinte a fost imediat externat, pe motiv că boala domniei sale este externă. Deoarece nu exista un spital de boli externe, acesta a fost pe loc construit în locul Bibliotecii Centrale Universitare, unde domnul președinte este în continuare internat deoarece nimeni n-a găsit încă un medic de boli externe. De abia s-a înființat o facultate de boli externe, de pe băncile căreia vor ieși primii absolvenți peste cel puțin 4 ani. De aceea, noi îi urăm baftă multă.
Continuăm cu ancheta emisiunii. După cum știți, Primăria Capitalei a adresat o cerere Guvernului pentru disponibilizarea a 6 miliarde de lei pentru extirparea șobolanilor.
Am invitat alături de noi pe domnul primar Scrum Balenă, bună ziua, pe domnul matematician Deficiență Voxmaris și, bineînțeles, pe mine, Copertă Păpuriș, care îi intervievez. Domnule Deficiență, vă rog pentru început să faceți un mic calcul, cam ce înseamnă 6 miliarde raportați la șobolanii capitalei.
DV: Da, desigur, un calcul aritmetic banal arată că dacă estimăm o populație standard de 2 milioane de locuitori în capitala țării noastre București, care poate fi privit ca un domeniu de integrabilitate, un adevărat spațiu Banach al civilizației, dacă îmi permiteți să mă exprim așa, chiar eu am scris într-o carte intitulată “Fascinanta topografie a spațiilor Banach” că un astfel de spațiu cvasi-n-dimensional este ca un camp de probabilitate 1 peste corpul C al numerelor complexe…
R: Domnule Voxmaris, domnule… Eu v-am întrebat câți lei revin, concret, unui șobolan, pentru a fi omorât…
DV: A, câți lei, da. Păi, concret. Populația standard a Bucureștiului este de 2 milioane. Aplicând legea numerelor mari și inegalitatea Cebâșev, obținem că probabilitatea ca numărul de șobolani pe cap de locuitor să depășească o valoare estimată CSI, este mai mică decât însăși probabilitatea acestei probabilități, de a se depăși pe sine însuși. Însăși. Deci, considerând repartiția șobolanilor ca o repartiție microcanonică, deci având o distribuție a densității de repartiție de probabilitate dată de legea tare a numerelor mari, pur statistic, revin 5 șobolani pe cap de locuitor. Mai exact, 4,98 dar, cum spuneam chiar eu în cartea pentru copii “unu plus unu fac trei, dacă știi să alegi un spațiu Banach corespunzător cu o măsură indusă bistabilă”, întotdeauna un om înțelege mai bine dacă-i dai o valoare aproximativă decât una exactă. De aceea zic 5 șobolani pe cap de locuitor și nu 4,98. Deci, la 2 milioane de locuitori repartizați pe o suprafață deschisă sigma se poate calcula elementar cu ajutorul unei integrale duble de suprafață și al formulei Gauss – Ostrogradski numărul total estimate de șobolani per capitală, adică 2 milioane x 5 șobolani = 10 milioane de șobolani în total, deoarece formula Stokes se simplifică.
Având 6 miliarde de lei pentru extirparea a 10 milioane de șobolani, revine printr-o diferențiere rapidă pe o formă de integrabilitate Banach că sunt necesari nu mai puțin de 600 de lei pentru extirparea unui șobolan. După cum chiar eu am scris în cartea mea…
R: Aici am vrut să ajung, stimați ascultători, îmi cer scuze dacă domnul matematician Voxmaris Deficiență v-a bulversat un pic prea tare, dar iată că a ajuns la o concluzie.
Extirparea unui șobolan costă 600 de lei, și asta în cazul în care se admite de comun acord o medie de 5 șobolani pe cap de locuitor. Înainte de a continua discuția cu domnul primar Balenă, să ascultăm și părerea străzii despre această decizie:
— Mă scuzați că vă opresc, dar văd că purtați pe cap câțiva șobolani și nu înțeleg de ce.
— Conform ultimei hotărâri adoptate de guvern în hăndrălie cu primăria, șobolanii orașului au fost repartizați în număr de 5 pe cap de locuitor. De aceea, am prins cu ajutorul unei curse Drăcușor acești 5 șobolani pe care îi port pe cap de locuitor.
— Și s-au obișnuit să stea pe capul dumneavoastră?
— La început a fost mai greu, deoarece nu avem apă caldă și le-a fost greu să se obișnuiască cu mirosul, dar în cele din urmă s-au adaptat perfect, urmând ca în 5-6 zile să scoată prima tranșă de pui vii pe care îi hrănește cu lapte.
— Ce planuri de viitor aveți?
— În puținele clipe în care îmi permit să gândesc, preconizez ca prin înmulțirea forțată a șobolanilor pe cap de locuitor să reușim să obținem o medie de încă 5-6 șobolani de căciulă, pentru că ne trebuie o astfel de căciulă, se apropie iarna, și printre șobolanii vii intră frigul.
— Vă mulțumesc.
R: Iată deci că românul, inventiv, s-a adaptat noilor măsuri aberante, însă, domnule Balenă, în condițiile în care sunt necesare 600 de lei pentru omorârea unui șobolan, nu credeți că mai bine îl lăsați să trăiască?
SB: Mai bine pentru cine, domnul reporter?
R: Mai bine pentru noi toți, pentru cei care ne zbatem de pe o zi pe alta. Ne luați totuși câte 3000 de lei pentru cei 5 șobolani care ne revin. E cam mult.
SB: În primul rând că nu vă iau 3000. Așa cum a spus și domnul Voxmaris, nu sunt chiar 5 șobolani pe cap de locuitor, ci 4,98. Ori asta face 2988 de lei, nu 3000. Asta una la mână. A doua la mână. Spuneți dvs. că e mai bine pentru noi toți, ei bine, nu-i adevărat. Pentru mine nu e mai bine deloc. Deci pentru voi toți ar fi mai bine, deși nu sunt sigur nci de asta. Păi pe mine mă costă, am calculat cu domnul Voxmaris, 217 lei să stârpesc un șobolan. Cu tot cu șpagă la muncitori, cu tot cu TVA, totul inclus. Din 600 de lei, asta înseamnă că mie îmi rămân dar în mână 383 de lei. Ori 10 milioane de șobolani, face 3 miliarde, 8 sute 3 zeci de milioane să-mi stârpesc șobolanii de la vilele mele de vacanță. Păi cu banii ăștia eu o duc bine până la adânci bătrâneți, domnul meu. Deci cum veniți dumneavoastra și-mi spuneți că e mai bine fără ei? Pe când, altfel, dvs. o duceți la fel, eu o duc la fel, nimeni nu are de câștigat.
R: Domnule Balenă, vă mulțumesc pentru măgăriile pe care cu amabilitate ni le-ați pus la dispoziție, stimați ascultători aici se încheie ediția de astăzi a actualităților, încheiem cu o știre din sport.
- La proba olimpică de ornamente pe cap de locuitor, echipa României a obținut locul întâi, cu o frumoasă ghirlandă de șobolani cenușii.
La revedere.